Roken en dampen: de belangrijkste verschillen

Roken en dampen: de belangrijkste verschillen

Sigaret of e-sigaret? Dit is een vraag die veel rokers stellen. Eén ding staat vast: er is een groot verschil tussen roken en dampen (vapen). Een van de belangrijkste verschillen is dat er een verbrandingsproces plaatsvindt bij roken en er veel meer gifstoffen vrijkomen dan wanneer bij damp. Maar roken en vapen onderscheiden zich op veel meer gebieden.

Damp e-sigaret ruikt niet
Roken is over het algemeen ongezond, of je nu een conventionele sigaret gebruikt of het elektrische zusje. Toch heeft de e-sigaret enkele voordelen. Zo ruikt de damp van de elektronische sigaret niet. Bovendien komt de damp van de e-sigaret alleen met een druk op de knop vrij en beslaat de omgeving niet permanent. Een ander verschil is dat vapen goedkoper is dan het kopen van gewone sigaretten. Als gemiddelde roker kun je tot wel 1.000 euro per jaar besparen wanneer je overstapt op e-sigaretten.

Geen brandgevaar bij vapen
Bij het gebruik van de elektronische sigaret is er geen brandgevaar, zelfs niet als je met het apparaat in bed in slaap valt. Daarnaast wordt het behang niet geel van de rook en verkleuren je tanden evenmin. Met een e-sigaret behoren stinkende asbakken en naar koude rook ruikende kleren tot het verleden. We zetten de belangrijkste verschillen tussen roken en dampen even op een rijtje:

  • In tegenstelling tot de sterke tabaksgeur van de normale sigaret, kan de damp van de e-sigaret smaken en ruiken naar vanille, kers of andere aroma’s.
  • Bij het verdampen wordt de vloeistof verwarmd door een verwarmingsspiraal. Je inhaleert de resulterende mist zoals je zou doen met een normale sigaret.
  • Ook zonder nicotine zijn er diverse vloeistoffen verkrijgbaar. Je ademt er echter nog steeds geen pure damp mee in. Aan de vloeistoffen worden altijd chemicaliën toegevoegd.
  • E-sigaretten bevatten geen teer, geen koolmonoxide, geen zware metalen en geen polycyclische koolwaterstoffen. Dit betekent dat er bij het vapen minder gevaarlijke ingrediënten vrijkomen voor de roker en de omgeving.
  • In de stoom van de elektrische glowsticks zijn echter propyleenglycol, glycerine, ethanol en aromatische stoffen te vinden. Propyleenglycol wordt gebruikt in rookmachines. Deze stof kan de luchtwegen irriteren en allergische reacties veroorzaken.

Sigaret en e-sigaret lijken niet op elkaar
De wetenschap zegt momenteel dat de damp van een e-sigaret minder schadelijk is voor je gezondheid dan de rook van tabak. Als je goed kijkt, lijken de traditionele sigaret en de elektronische sigaret helemaal niet op elkaar. Sigaret versus vapen, in bijna alles verschillen ze. In feite gaat het bij vapen om het inademen van stoom door een e-vloeistof te verwarmen die voornamelijk bestaat uit propyleenglycol, glycerine, verschillende smaken en een variabele dosering nicotine. Er is dus geen verbranding en geen tabaksrook zoals bij de klassieke sigaret.

 

Waarom vapen een effectieve oplossing is
Vapen is een geweldig alternatief voor de traditionele sigaret. De roker behoudt het rokersgebaar en de handelingen die hij gewend is, maar krijgt tegelijkertijd een nicotinegehalte binnen dat is aangepast aan zijn consumptie. Op deze manier gaat hij geleidelijk om met zijn afhankelijkheidsniveau en vermindert de drang naar roken. Het is mogelijk om te beginnen met de tabakssmaak om de gewoontes te behouden en vervolgens over te gaan naar meer verfijnde smaken.

 

Reacties zijn gesloten.